Ceres asteroidi astrologiassa

Kiintymyssuhdemallimme muodostuu jo varhaislapsuudessa. Kiintymyssuhdeteoria käsittelee ihmisten välisiä suhteita ja niiden vaikutusta ihmisten persoonallisuuden kehitykseen, ihmissuhteisiin ja psyykkiseen hyvinvointiin. Teoria perustuu brittiläisen psykologin John Bowlbyn tutkimuksiin 1950- ja 1960-luvuilla.

Kiintymyssuhdeteoria kuvaa ihmisen luontaista tarvetta luoda kiintymyssuhde toiseen ihmiseen, joka tarjoaa hoivaa ja turvallisuutta. Tämä tarve syntyy jo varhaislapsuudessa, kun lapsi oppii luottamaan siihen, että hänen tarpeensa tulevat tyydytetyiksi ja että hän voi luottaa vanhempiinsa. Bowlby huomasi, että jos tämä tarve ei tyydyty, se voi johtaa häiriöihin lapsen persoonallisuuden kehityksessä ja myöhemmin aikuisiässä ihmissuhteissa.

Kiintymyssuhdeteoria jakaa kiintymyssuhteet neljään eri tyyppiin: turvallinen, välttelevä, ahdistunut ja pelkäävä. Turvallinen kiintymyssuhde kehittyy, kun lapsi saa riittävästi hoivaa ja huolenpitoa varhaislapsuudessa, ja taas puutokset huolenpidossa tai emotionaalisessa kohtaamisessa voivat hankaloittaa kiintymyssuhdetta. Kiintymyssuhde voi olla häiriintynyt monista syistä, joista yleisimpiä voivat olla esimerkiksi vanhempien masennus, tai muunlainen etäisyys.

Turvallinen kiintymyssuhde luo vankan pohjan tuleville ihmissuhteille, sillä henkilö pystyy luomaan turvallisia ja luottamuksellisia suhteita muihin ihmisiin. Sen sijaan muut kiintymyssuhdetyypit voivat johtaa suurempiin ihmissuhdeongelmiin (kaikkihan me näitä koemme enemmän tai vähemmän) ja psyykkisiin ongelmiin, kuten vaikkapa masennukseen ja ahdistukseen.

Kiintymyssuhdeteoria auttaa ymmärtämään, miten varhaislapsuuden kokemukset vaikuttavat aikuisiän ihmissuhteisiimme ja psyykkiseen hyvinvointiimme.

Erilaiset kiintymyssuhdemallit

  1. Turvallinen kiintymyssuhde: Turvallinen kiintymyssuhde kehittyy, kun lapsi saa riittävästi hoivaa, rakkautta ja huolenpitoa varhaislapsuudessa. Lapsi oppii, että hän voi luottaa siihen, että hänen tarpeensa tulevat tyydytetyiksi ja että hän voi luottaa vanhempiinsa. Tämä luo vankan pohjan tuleville ihmissuhteille, sillä henkilö pystyy luomaan turvallisia ja luottamuksellisia suhteita muihin ihmisiin.

  2. Välttelevä kiintymyssuhde: Välttelevä kiintymyssuhde kehittyy, kun lapsi ei saa riittävästi hoivaa ja huolenpitoa varhaislapsuudessa. Lapsi oppii, että hänen tarpeensa eivät tule tyydytetyiksi, ja hän oppii selviytymään itsekseen. Tämä voi johtaa siihen, että henkilöllä on vaikeuksia luoda läheisiä suhteita muihin ihmisiin ja hän voi olla emotionaalisesti etäinen.

  3. Ahdistunut kiintymyssuhde: Ahdistunut kiintymyssuhde kehittyy, kun lapsi kokee, että hoiva on epäsäännöllistä ja arvaamatonta. Lapsi oppii, että hän ei voi luottaa siihen, että hänen tarpeensa tulevat tyydytetyiksi ja että hän voi joutua taistelemaan huomiosta ja rakkaudesta. Tämä voi johtaa siihen, että henkilöllä on vaikeuksia luoda tasapainoisia ja luottamuksellisia suhteita muihin ihmisiin, sillä hän saattaa olla liian vaativa tai ahdistava.

  4. Pelkäävä kiintymyssuhde: Pelkäävä kiintymyssuhde kehittyy, kun lapsi kokee, että hoiva on epäluotettavaa ja pelottavaa. Lapsi oppii, että hänen tarpeensa eivät tule tyydytetyiksi ja että hän joutuu pelkäämään vanhempiaan. Tämä voi johtaa siihen, että henkilöllä on vaikeuksia luottaa muihin ihmisiin ja hän voi olla hyvin epäluuloinen ja pelokas ihmissuhteissa.

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä erilaisista kiintymyssuhteista, ja jokaisen ihmisen kokemus on erilainen.

Cereksen symboli

Astrologia ja kiintymyssuhteet

Myös astrologia on yksi tapa tarkastella ihmisten kiintymyssuhteita. Astrologian mukaan jokaisella ihmisellä on oma syntymäkarttansa, jonka voidaan nähdä edustavan henkilön persoonallisuutta, vahvuuksia ja haasteita - jopa menneistä elämistä asti. Syntymäkartta kuvastaa kuitenkin henkilön persoonallisuutta ja sitä, millaisia piirteitä hänellä on, mukaan lukien kiintymyssuhteiden kannalta tärkeitä tekijöitä.

Emme voi vetää suoraviivaisia päätelmiä ihmisen kiintymyssuhteesta ja yksittäisistä sijainneista, koska kartta on aina kokonaisuus. Kuitenkin yksi merkittävä hoivaan, huolenpitoon ja kiintymyssuhteisiin liitetty asteroidi on olemassa, josta emme kuule paljoakaan. Joten ajattelin avata hieman Cereksen taustoja tässä postauksessa.

Ceres mytologiassa

Ceres on roomalaisessa mytologiassa jumalatar, joka liittyy hedelmällisyyteen, sadonkorjuuseen ja maanviljelykseen. Hän vastaa kreikkalaisen mytologian Demeter-jumalatarta. Ceres oli myös äiti Proserpinalle, kuoleman jumalattarelle, jonka Pluto (Hades) sieppasi ja vei manalaan. Ceres etsi tytärtään maailman ääristä asti, ja vihdoin Cereksen löytäessä tyttärensä, hän oli niin iloinen, että maanviljelys lakkasi kasvamasta. Siksi roomalaiset pitivät Cerealian juhlaa sadonkorjuun aikoihin ja toivoivat, että Ceres siunaisi sadon ja pitäisi sen kasvamassa.

Ceresin mytologia liittyy siis hedelmällisyyteen ja elämän sykliin, mikä voi osakseen selittää hänen yhteyttään astrologiassa kiintymyssuhteisiin ja äitiyteen.

Ceres astrologisella syntymäkartalla

Ceres syntymäkartallamme kertoo hoivasta, joita kykenemme antamaan itsellemme ja muille. Siksi se liittyy oleellisesti parantumiseen, kiintymyssuhteeseen ja tunteiden ilmaisuun. Cereksen sijainti opettaa meille, missä ja miten me luontaisimmin tarjoamme hoivaa ja huolenpitoa itsellemme, ja mitä tarvitsemme voidaksemme hyvin fyysisesti, henkisesti ja emotionaalisesti. Koska Ceres ja Pluto liittyvät mytologisesti intensiivisesti toisiinsa, on myös niiden vaikutus kartalla yhtenevä; Cereksen sijainti voi osoittaa, missä kontrolli tai kontrolloimattomuus muodostuu elämässämme ongelmalliseksi, missä koemme voimattomuutta sekä ylä- ja alamäkiä.

Jos emme ymmärrä omaa Ceres-sijaintiamme, voimme kokea vaikeutta täyttää omia tarpeitamme, emmekä osaa olla niin hyviä hoivaajia omalle sisäiselle lapsellemme, kuin voisimme olla.

Tässä blogitekstissä tarkastelemme Cerestä halutessamme ymmärtää henkilön syvimpiä tarpeita rakkaudessa, ihmissuhteissa ja hoivassa. Ceres liittyy äitiyteen, ravitsemukseen ja hoivaamiseen, joten se voi vaikuttaa henkilön kiintymyssuhteisiin ja erityisesti yksilön tapaan antaa ja vastaanottaa rakkautta.

Cereksen sijainti syntymäkartallamme voi kertoa siitä, millainen vanhempi henkilö on ja millainen hoivattavana olon tarve hänellä on. Ceres voi myös vaikuttaa henkilön tapaan hoivata muita ja antaa rakkautta. Henkilö, jonka Ceres on vaa’an merkissä, saattaa arvostaa kauniita eleitä ja hemmottelua kumppaniltaan, kun taas henkilö, jonka Ceres on kauriissa, osoittaa mutta myös antaa helpommin käytännön huolenpitoa.

Ceres jousimiehessä tai oinaassa on oppinut jo lapsena, että hänen vanhempansa pitivät vapautta tärkeässä arvossa. Siksi henkilöt, joilla on Ceres jousimiehessä tai oinaassa, priorisoivat sitoutumattomuutta ja yksilöllisyyttä. He eivät halua olla kahlittuja. Samaten esim jousimies Ceres voi kokea pysähtymisen erittäin vaikeana, ja sen sijaan hänelle tuo turvaa jatkuvassa “levottomuudessa” oleminen.

Ceres voi myös vaikuttaa henkilön suhteeseen omaan kehoonsa. Henkilö, jonka Ceres on oinaan merkissä, saattaa olla hyvin aktiivinen ja energinen kehollisesti, kun taas henkilö, jonka Ceres on härän merkissä, saattaa arvostaa enemmän hitautta, kehon hyvinvointia ja nautintoa.

Kiintymyssuhteet ja astrologia

On tärkeä huomata, että Cereksen vaikutus kiintymyssuhteisiin ei ole yksiselitteinen eikä ainoa tekijä. Jokaisella syntymäkartalla on monia erilaisia astrologisia tekijöitä, jotka vaikuttavat hänen kiintymyssuhteisiinsa - puhumattakaan vaikutuksista, jotka tulevat astrologisen syntymäkartan ulottumattomuuksista. Ceres voi kuitenkin tarjota yhden tavan tarkastella henkilön kiintymyssuhteita ja erityisesti hänen tapaansa antaa ja vastaanottaa rakkautta.

Ceres merkeissä ja huoneissa

Oinaassa/1. huoneessa: Yksilöllisyys, toiminnallisuus, oma-aloitteellisuus, sitoutumattomuus. Itsenäisyys, toivottuna tai ei. Vanhemmat priorisoineet itseään tai tarjonneet lapselleen vapautta ja kannustaneet itse pärjäämiseen. Vanhemmat ovat voineet kannustaa henkilöä olemaan itsenäinen ja rohkea, mutta jos he ovat olleet liian määrääviä tai kontrolloivia, henkilö voi kokea vaikeuksia ilmaista itseään ja toteuttaa tarpeitaan. Toisaalta joskus haasteena voi olla liiallinen itsekkyys. Ihmissuhteissaan tarvitsee tasa-arvoa ja vapautta.

Härässä/2. huoneessa: Resurssit, rahat, materia, arvot. Omat asiat, omistautuneisuus, aistikkuus. Ruoka, keho. Maanläheisyys ja käytännöllisyys. Tärkeintä olla “jalat maassa”. Vanhempien tarjoavan turvan ja resurssien määrä ja laatu vaikuttavat henkilön tarpeeseen sivuuttaa aikuisena omat tarpeensa. Liiallinen turvallisuudenhakuisuus voi olla vaarana. Kaipaa selkeyttä ja tasapainoisuutta ihmissuhteissaan.

Kaksosissa/3. huoneessa: Sosiaalisuus, äly, kommunikaatio, ajatustenvaihto. Viestintä, ajattelu. Henkinen hoiva tapahtuu keskustelemalla ja ajatuksia vaihtamalla. Vanhemmat ovat voineet kuitenkin tarjota liian vähän tunne-peräistä yhteyttä, jonka myötä suhde vanhempiin voi olla pinnallinen. Tunteiden ymmärtäminen ja niistä syvällisesti kertominen voi haastaa. Kaipaa syvästi tulevansa ymmärretyksi keskustelujen avulla.

Ravussa/4. huoneessa: Läsnäolo, tunteet, huolehtivaisuus, emotionaalisuus. Koti, perhe. Tunneyhteyden muodostuminen vanhempiin on usein hyvä, toisaalta tämä voi kertoa haasteesta itsenäistyä ja löytää omaa polkua. Pelko ulkopuolisuudesta ja tarve pysyä “turvassa” voi näkyä tämän ihmisen elämäntyylissä. Kaipaa syvää tunneyhteyttä toisiin, sekä kodinomaisuutta.

Leijonassa/5. huoneessa: Itsetunto, luovuus, rohkeus, leikkisyys. Harrastukset, lahjat, kyvyt. Vanhemmat ovat voineet korostaa lapsen luovuutta ja kannustaa tavoittelemaan korkeuksiin. Toisaalta ihmissuhteet voivat jäädä pinnallisiksi kovan “roolin” vuoksi, mitä henkilö voi pitää yllä. On tarve saada toteuttaa itseään ja näyttää kuka on, vaikka joskus se kaikki ei ole aitoa. Ihmissuhteissaan tarvitsee huomiota ja kehuja, kokeakseen olevansa arvokas.

Neitsyessä/6. huoneessa: Terveys, arki, rutiinit. Siisteys, järjestys. Peruskäsitys siisteydestä, hygieniasta ja terveydenhuollosta syntyy vanhempien kautta. He ovat voineet auttaa lasta huolehtimaan asioista, jotka auttavat selviytymään arjesta. Vanhemmat ovat voineet olla liian kriittisiä tai perfektionisteja, mikä luo henkilölle heikon itseluottamuksen ja vahvan kriittisen silmän. Haasteena voi olla tarve kontrolloida kaikkea, myös muita ihmisiä. Myös toisten eroavaisuuksien kunnioittaminen on oppiläksynä. Tarvitsee kokemuksen omasta riittävyydestään ihmissuhteiden kautta.

Vaa’assa/7. huoneessa: Ihmissuhteet, avioliitto, kumppanuus, sopimukset. Toiset ihmiset, yhdessäolo, kauneus, visuaalisuus. Vanhemmat ovat voineet priorisoida kauneutta, ihmissuhteita ja ulkonäköä. Myös sosiaalinen status on voitu nähdä tärkeänä. Toisaalta, jos vanhemmat ovat olleet hyvin dominoivia tai konfliktinhaluisia, voi se viedä henkilön haasteisiin löytää tasapainoa ja harmoniaa ihmissuhteissaan. Ulkonäkö tai tittelit voidaan nähdä epäterveen merkityksellisinä. Tarvitsee ihmissuhteissaan yhteistyötä, rauhaa ja harmoniaa.

Skorpioniossa/8. huoneessa: Tabut, pimeys, seksuaalisuus, vaietut asiat. Intimiteetti (intimicy=into-me-see), jaettu pimeys, jaettu omaisuus. Vanhemmat ovat voineet olla erittäin intensiivisiä, kontrolloivia tai salaperäisiä, ja tämä voi heijastua myöhemmin henkilön ihmissuhteisiin. Tämä voi kertoa myös syvästä haasta liittyen lapsuuden kotiin, mutta toisaalta myös kaipuusta paikkaan johon kuulua. Henkilön on tärkeää oppia käsittelemään menneisyyden haavojaan ja avautua syvemmälle yhteydelle muiden kanssa, jotta hän voi löytää tyydytystä ja syvempää merkitystä elämäänsä. Ihmissuhteissa hän haluaa sukeltaa syvälle traumoihin ja pimeyteen, vaikka voi samalla toimia välttelevästi tai pelokkaasti.

Jousimiehessä/9. huoneessa: Seikkailu, tutkimusmatka, vapaus, kulttuurit. Opiskelu, ulkomaat, itsenäisyys. Vanhemmat ovat voineet olla hyvin avoimia ja seikkailunhaluisia, sekä inspiroineet henkilöä tutkimaan erilaisia kulttuureita ja filosofioita. Hänellä on myös tarvetta vapaudelle ja itsenäisyydelle, johon hän on todennäköisesti kasvanut “vahingossa”. Joskus vanhemmat ovat voineet jättää lapsena liikaakin “oman onnensa nojaan”, ja ehkä silloin kokeneet tehneensä tämän rakkaudesta. Sitoutuminen voi olla vaikeaa. Tämä sijainti voi myös antaa henkilölle vahvan intuitiivisen yhteyden henkiseen maailmaan ja opastaa häntä henkisellä polullaan.

Kauriissa/10. huoneessa: Työnteko, vastuu, yhteiskunnallisuus. Organisointi, pitkäjänteisyys. Vanhemmat ovat luoneet paineita ja/tai ohjanneet lasta tietynlaiselle elämänpolulle tai työelämän vaatimuksiin. Henkilöllä on taipumus olla erittäin vastuullinen ja huolehtia muista, mutta hän voi unohtaa huolehtia omista tarpeistaan ja hyvinvoinnistaan. Hänelle voi olla tärkeää tuntea itsensä hyödylliseksi ja tehokkaaksi, mutta hän voi myös kokea paineita suorittaa ja olla täydellinen. Henkilön arvomaailma voi olla perinteikäs ja yleisiä normeja kunnioittava. Tunne-asioissa voi olla huono, koska on kokenut usein valtavia paineita onnistumisesta ja täydellisyyden tavoittelusta.

Vesimiehessä/ 11. huoneessa: Yhteisöllisyys, humaanisuus, uniikkius. Edistys, tulevaisuus. Henkilö on tavallisesti kasvanut perheessä, jossa arvostettiin vapautta, itsenäisyyttä ja erilaisuutta, ja jossa heitä kannustettiin olemaan erilaisia ​​ja itsenäisiä. Vanhemmat ovat voineet olla huolestuneita maailmanlaajuisista kysymyksistä, kuten ihmisoikeuksista ja ympäristönsuojelusta. Jos kasvatus oli rajoittavaa ja kontrolloivaa, henkilölle voi olla vaikeaa ilmaista itseään, olla vapaa ja tuntea olevansa riippumaton. Tarvitsee tilaa, eikä välttämättä osaa luonnostaan muodostaa intiimejä tunneyhteyksiä.

Kaloissa/ 12. huoneessa: Henkisyys, uskonnollisuus, korkea voima. Sielun parantaminen, pyyteetön rakkaus. Vanhemmat tai kasvattajat ovat voineet olla lapsuudessa osallisena uskonnollisessa ympäristössä tai henkisessä ilmapiirissä. Heidän hoivansa on voinut olla poissaolevaa, esimerkiksi toisen vanhemman puuttuessa, tai hoivan osoittamisen tyyli “tiedostamatonta” - onhan 12. huone myös tiedostamattomien asioiden huone. Henkilölle voi olla tärkeää ilmaista itseään esimerkiksi taiteen tai musiikin kautta, ja saada tunnetason elämyksiä. Hän on luonnollinen hoivaaja, joka on hyvin tietoinen muiden tarpeista ja aina valmiita auttamaan, mutta vahingollisesti itseään uhraten. Voi myös olla pakeneva, koska pelkää tosiasioiden kohtaamista. Tarvitsee sielullista yhteyttä muihin, unelmointia ja universaaliutta.

Kun Ceres ja Proserpina olivat yhdessä, loi Ceres maan päälle kevään ja kesän. Ja kun hän luovutti tyttärensä manalaan, loi hän syksyn ja talven.
Previous
Previous

Huoneet astrologiassa

Next
Next

Erilaiset temperamentit ihmissuhteissa